
“Joana Biarnés, moda a peu de carrer”
TRAVELLING EXHIBITION // AVAILABLE
Estem encantats de comptar amb una exposició amb material desconegut de la nostra representada Joana Biarnés. La Fundació Photogràphic Social Vision, entitat compromesa a divulgar i potenciar el valor social de la fotografia documental, junt amb el Centre d’Art de Tarragona vam inaugurar al setembre de 2019 “Joana Biarnés, moda a peu de carrer”, una exposició amb 88 fotografies inèdites de moda dels anys 60 i 70 de la primera dona fotoperiodista d’Espanya.

Model amb un pentinat del perruquer Rapel, Madrid, 1967
L’exposició “Joana Biarnés, moda a peu de carrer” fa un recorregut per la fotografia de moda durant els anys seixanta i principis dels setanta per Madrid, Barcelona i capitals mundials del prêt-à-porter com París. L’exposició inclou fotografies de la revista La Moda en España, on Biarnés va començar a col·laborar als seixanta cobrint cròniques de moda de l’alta costura barcelonina, la més important de l’Estat en aquell moment. Després, i gràcies a seva feina al diari Pueblo, Biarnés es va convertir en la cronista de la moda de la capital espanyola i de la societat madrilenya.
L’exposició resumeix una faceta poc estudiada de la fotoperiodista, 15 anys de dedicació a la fotografia de moda just quan va evolucionar d’allò formal i clàssic a la transgressió dels deixebles de Balenciaga, André Courrèges i Paco Rabanne, passant pel moviment hippie. Joana Biarnés va viure de primera mà aquests canvis. A més, i gràcies a la seva formació de fotoperiodista, Biarnés va situar a les models al carrer, deixant de banda la fantasia i sofisticació que imperava en la fotografia de moda d’aquells moments.

Model amb un maxivesti d’Antonio Nieto, setembre 1971
“Joana Biarnés, moda a peu de carrer” inclou fotografies de reconeguts modistes barcelonins com Asunción Bastida, Pedro Rodríguez i Carmen Mir, i dels madrilenys Lino o Elio Berhanyer; de les joves promeses del moment a la capital espanyola com Marbel Jr., Miguel Rueda, Juanjo Rocafort i Antonio Nieto -dissenyador del seu vestit de casament i del de la Karina pel Festival de Eurovisión-, i instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres. A més, l’exposició inclou fotografies de la Gauche Divine barcelonina, així com fotografies de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol.

Marisol en una sesión de moda, cercanías de Madrid, 1967
L’exposició està comissariada per Josep Casamartina i Parassols, historiador i crític d’art, arquitectura i moda, escriptor, guionista i director de la Fundació Antoni de Montpalau, que reuneix una de les col·leccions tèxtils més destacades i representatives de l’Estat espanyol. L’exposició ha estat organitzada pel Centre d’Art de Tarragona i la Fundació Photographic Social Vision, produïda per l´Ajuntament de Tarragona amb el suport de l´Ajuntament de Terrassa que també acollirà la mostra al 2020.